Додаток 1 до наказу МНУ імені    

                        В. О. Сухомлинського

                                                         № 166 від 18.05.2018

 

Інформація

про наукову та науково-технічну діяльність факультету

фізичної культури та спорту за І півріччя 2018 року

 

 

І. Узагальнена інформація щодо наукової та науково-технічної діяльності факультету фізичної культури та спорту за І півріччя 2018 року

а) коротка довідка про факультет

Факультет фізичної культури та спорту створений у 1957 році, готує висококваліфікованих вчителів фізичної культури, тренерів, спеціалістів у галузі фізичної культури та спорту за такими спеціальностями та освітніми програмами:

014.11 Середня освіта (Фізична культура)
Освітні програми:
— Середня освіта: Фізична культура та Захист Вітчизни
— Середня освіта : Фізична культура, спортивно-масова робота та туризм

017 Фізична культура і спорт
Освітня програма:
— Фізична культура і спорт: Тренер з видів спорту

б) науково-педагогічні кадри станом на травень 2018 року складають 34 працівники

в) кількість виконаних робіт та обсяги їх фінансування за останні чотири роки

 

Категорії робіт

І півріччя 2018 р.

к-сть од.

тис. гривень

Фундаментальні

2

 

Прикладні

3

 

Госпдоговірні

 

 

Грантові

 

 

г) кількість відкритих у звітному періоді спеціалізованих вчених рад із захисту кандидатських та докторських дисертацій, кількість захищених дисертацій;

ІІ. Результати наукової та науково-технічної діяльності за науковими напрямами: а) важливі результати за завершеними дослідженнями і розробками, які виконувались протягом звітного періоду (зазначити назву роботи, наукового керівника, коротко описати одержаний науковий результат, його новизну, науковий рівень, значимість та практичне застосування)

Тема  ІНДР: «Оптимізація тренувального процесу бодібілдерів на етапі спеціалізовано-базової підготовки».

Здобувач – Славітяк О.С.

Науковий керівник – Олешко В.Г.

Розроблено абсолютно нову тренувальну програму на основі використання методичного прийому «передчасна втома», який певною мірою впливає на оптимальні показники обсягу та інтенсивності тренувального процесу бодібілдерів на етапі спеціалізованої базової підготовки.

Результати роботи у вигляді методичних рекомендацій із практичного забезпечення вдосконалення тренувального процесу бодібілдерів на етапі спеціалізованої базової спортивної підготовки впроваджені у навчальний процес факультетів та інститутів з фізичного виховання та спорту ЧНУ ім. Петра Могили, Херсонського державного університету та МНУ ім. В.О. Сухомлинського (акти впровадження від 08.02.2018,  

Дисертаційна робота на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання та спорту за спеціальністю 24.00.01 – «Олімпійський і професійний спорт» захищена 5.06.2018 р. у спеціалізованій вченій раді Національного університету фізичної культури та спорту у м. Києві.

 

б) важливі результати за перехідними дослідженнями і розробками, які виконувались протягом звітного періоду (зазначити назву роботи, наукового керівника, коротко описати одержаний науковий результат, його новизну, науковий рівень, значимість та практичне застосування)

Наукова робота кафедри здійснюється у рамках регіональної програми «Програма розвитку фізичної культури та спорту в Миколаївській області на 2014-2018 рр.» та науково-дослідних тем університету:

Тема 1. Дослідження функціонального стану спортсменів під час фізичних навантажень

Науковий керівник: канд. біол. наук, доцент Гетманцев С.В.

Результати роботи:

- Виділені кількісні критерії, що характеризують основні компоненти індивідуального адаптивного стану відповідно до віково-статевих особливостей з використанням сучасних інформаційних технологій.

- Розробляється стратегія і тактика оптимального планування і управління тренувальним процесом з метою підвищення працездатності і утримання спортивної форми у відповідальних стартах.

- Створюються практичні рекомендації по оптимізації фізичного навантаження на основі індивідуальної діагностики адаптивного стану із застосуванням інформаційних технологій.

- Розробляється модель системного дослідження, яка призначена для комплексної оцінки різнорідних показників (фізіологічних, сенсомоторних, психофізіологічних), що характеризують рівень адаптивного стану спортсменів вищого училища фізичної культури та студентів-спортсменів вищих навчальних закладів міста Миколаєва.

Результати науково-дослідної роботи впроваджені у тренувальний процес спортивної підготовки спортсменів Вищого училища фізичної культури м. Миколаєва.

Індивідуальні експериментальні програми розподілу спеціальних тренувальних навантажень за структурними елементами річного циклу дозволили підвищити рівень  підготовленості ряду спортсменів, що брали участь в експерименті, та показати високі результати у змаганнях з веслувальних та ігрових видів спорту протягом 2017-2018 навчального року.

Отримані результати дослідження використовуються  для розробки нових і вдосконалення існуючих лекційних курсів та циклів лабораторних робіт з дисциплін «Фізіологія людини»,  «Спортивна фізіологія», «Спортивна медицина», «Лікарсько-педагогічний контроль студентів ВНЗ», «Комплексна реабілітація спортсменів» та ін.

Залучаються до досліджень за кафедральною темою студенти та магістранти факультету фізичної культури і спорту; отримані результати використовуються студентами при виконанні курсових, наукових робіт та магістерських кваліфікаційних робіт.

Використання результатів у навчальному процесі (нові (оновлені) курси лекцій або їх розділи, практичні та лабораторні роботи, які створено (розроблено) на основі результатів НДР у 2018 р.

 

Тема 2. Організаційно-методичні засади формування здорового способу життя студентської молоді засобами фізичної культури

Науковий керівник: канд. пед. наук, доцент Литвиненко О. М.

Результати роботи:

-          визначено існуючий стан проблеми формування здорового способу життя студентської молоді в умовах ВНЗ;

-          виявлено якісні показники та критерії рівнів готовності студентської молоді до формування здорового способу життя засобами фізичної культури;

-          обґрунтовано  організаційно-методичні умови формування здорового способу життя студентської молоді з використанням засобів фізичної культури;

-          розробляється теоретична модель формування здорового способу життя студентської молоді з використанням засобів фізичної культури;

-          створюються методичні рекомендації з використання засобів фізичної культури, які підвищують якість формування здорового способу життя студентської молоді.

Залучаються до досліджень за кафедральною темою студенти та магістранти факультету фізичної культури і спорту.

 

Тема 3. Вплив червоного шламу на порушення в системі гіпофіз-периферичні ендокринні залози та шляхи його корекції

Науковий керівник: докт. біол. наук, професор Рожков І.М .

Результати дослідження За час роботи за даною темою, а саме з 01.01.2018 року укладено угоду про співпрацю і замовлення наукового проекту з кафедрою фізичного виховання та здоров’я людини (зав. кафедрою: професор Дичко В.В.) Донбаського державного педагогічного університету.

Відповідно до плану проведено аналіз та узагальнення джерел літератури. Розроблена модель та виконано початкове моделювання схеми експерименту з використанням класичних медико-біологічних лабораторних методів. Отримано первинні результати впливу червоного шламу на структурно-функціональну організацію аденогіпофіза та щитоподібної залози.

Результати проведеної роботи знайшли відображення:

монографії:

      Рожков І.М. Морфофункціональна організація ендокринної системи за умо­в дії червоного шламу та засобів корекції / І.М.Рожков, Г.Г.Борецький (монографія). – Миколаїв: МНУ, 2017. – 233с.

      Чумаченко О.Ю. Морфофункціональна організація ендокринної системи за умов нітратної інтоксикації та засобів її корекції / О.Ю. Чумаченко, І. М. Рожков, О.Г. Редька (монографія). – Миколаїв: МНУ, 2018. – 190 с.;

науково-методичні рекомендації:

Борецький Г.Г. Науково-методичні рекомендації по застосуванню альфа-токоферолу в корекції структурно-функціональних змін в аденогіпофізарно-наднирковій системі за умов дії червоного шламу /Г.Г.Борецький, І.М.Рожков. – Миколаїв: МНУ, 2017. – 25 с.

 

Тема 4. Розробка та експериментальне обґрунтування побудови варіативних тренувальних макроциклів студентів-спортсменів в ациклічних видах спорту (легкоатлетичні стрибки, спортивні єдиноборства)

Науковий керівник: Тупєєв Ю.В., доктор філософії в галузі освіти, доцент.

Перший етап - аналітико-діагностичний:

- аналіз науково-методичної та нормативної літератури з метою визначення стану питань з досліджуваної проблеми, обґрунтування актуальності теми, визначення завдань дослідження;

-  анкетне опитування тренерів з метою отримання інформації про ступінь використання в роботі нормативних навчальних програм та  практичну діяльність у галузі добору та розподілу тренувальних навантажень в річному циклі на етапі підготовки до вищих досягнень;

- педагогічні спостереження для уточнення даних про тренувальні навантаження спортсменів: обсяг та інтенсивність навантажень, їх зміни на протязі тренувальних циклів; добір вправ; зовнішні та внутрішні показники стомлення; тривалість та характер відпочинку між вправами;

Очікуваний результат: визначення критеріїв для розробки експериментальних програм макроциклів в ациклічних видах спорту (легкоатлетичні стрибки, спортивні єдиноборства); накопичування та систематизація матеріалів педагогічних спостережень.

 

Тема 5. Військово-патріотичне виховання молоді в освітньо-виховному просторі університету

Науковий керівник: академік НАПН України, доктор техн. наук, професор Будак В.Д.

Керівник теми на кафедрі військової підготовки: Бахтін А.М.

Терміни виконання 3 етапу дослідження: початок – 01.2018 , закінчення – 12.2020 рік.

Результати дослідження: застосовані засоби, форми, методи, прийоми військово-патріотичного виховання студентської молоді в умовах освітньо-виховного процесу і університету;

Початок 3 етапу дослідження: продовжується робота над створенням системи військово-патріотичного виховання молоді в освітньо-виховному просторі університету

Очікуваний результат: розробка моделі системи військово-патріотичного виховання молоді в освітньо-виховному просторі університету.

Початок 3 етапу дослідження: розробка технології та моделі розвитку формування патріотичної особистості майбутнього учителя з предмету «Захист Вітчизни» в умовах освітньо-виховного простору університету.

Очікуваний результат: продовжується робота над розробленням методики формування та розвитку майбутнього учителя з предмету «Захист Вітчизни» в умовах освітньо-виховного простору університету, як патріотичної особистості.

 

ІІІ. Розробки, які впроваджено у І півріччі 2018 р. за межами закладу вищої освіти або наукової установи (відповідно до таблиці, тільки ті, на які є акти впровадження або договори):

 

№ з/п

Назва та автори розробки

Важливі показники, які характеризують рівень отриманого наукового результату; переваги над аналогами, економічний, соціальний ефект

Місце впровадження

(назва організації, відомча належність, адреса)

Дата акту впровадження

Практичні результати, які отримано закладом вищої освіти /науковою установою від впровадження (обладнання, обсяг отриманих коштів, налагоджено співпрацю для подальшої роботи тощо)

1

2

3

4

5

6

1.

Тренувальна програма бодібілдерів, Славітяк О.С., кафедра ТМФК

Нова тренувальна програма бодібілдерів розроблена на основі використання удосконаленого методичного прийому «передчасна втома», який повною мірою впливає на оптимальні показники обсягу та інтенсивності їх тренувального процесу

 

Херсонський державний університет, практичний курс «Олімпійський та професійний спорт»

08.02.2018 р.

Науковою новизною була розробка абсолютно нової тренувальної програми залежно від запропонованої програми тренувальної діяльності на основі використання методичного прийому «передчасна втома», який в повною мірою впливає на оптимальні показники обсягу та інтенсивності тренувального процесу бодибілдерів на етапі спеціалізованої базової підготовки

Розробки, які упроваджено в межах навчального закладу:

 

№ з/п

Назва                 розробки (методики,      технології, лабораторного практикуму, спецкурсу, факультативу, навчального посібника, методичних рекомендацій тощо)

автори         розробки,                          назва кафедри

Важливі показники, які характеризують рівень отриманого наукового продукту; переваги над аналогами (теоретична новизна)

Напрям підготовки, спеціальність, назва навчальної дисципліни

Дата акту (довідки) впровадження

Практичні результати, які отримані від впровадження

 

 

 

 

 

 

 

IV.    Список наукових праць, опублікованих та прийнятих редакцією до друку у І півріччі 2018 р. в зарубіжних виданнях, які мають імпакт-фактор, за формою (окремо Scopus, Web of Science):

 

 

№ з/п

Автори

Назва роботи

Назва видання, де опубліковано роботу

Том, номер (випуск), перша-остання сторінки роботи

Статті

1

Тіхоміров А.І.

Тупєєв Ю.В., Усатюк Г.Ф.,

Козубенко О.С.

Сопоставительный анализ биокинематической структуры техники переворота с захватом двух рук сбоку борцов вольного стиля различной квалификации

Proceedings of the

International Scientific and Practical Conference "International Trends in Science and Technology"

April 30, 2018

International academy journal

Web of Scholar ISSN 2518-167X

Poland, Warsaw: RS Global Sp. z O.O.

5(23), May 2018

Vol.2, ,

      стор. 39-43

2

Тіхоміров А.І.

Тупєєв Ю.В., Усатюк Г.Ф.,

Козубенко О.С

Инновационные методы изучения биомеханики в ациклических видах спорта

II International Scientific and Practical Conference "International Trends in Science and Technology"

May 31, 2018

International academy journal

World Science p-ISSN – 2413-1032

Poland, Warsaw: RS Global Sp. z O.O.

 

 прийнята до публікації

3

Литвиненко О.М.

Технологічна культура, як складова розвитку творчої  особистості вчителя фізичної культури в умовах вищого  навчального закладу ї

Social and economic aspects of sustainable development of regions. Monograph. Opole: The Academy of Management and Administration in Opole, 2018; ISBN 978-83-62683-52-9; pp. 398, Р.252-258                         Міжнародна колективна монографія

 

Адаменко О.О.

Борецька Н.О.

4

Борецький Г.Г

Особливості корекції альфа-токоферолом структурних і функціональних змін кори наднирників за умов дії червоного шламу

International research and practice conference «Modern methodological, innovations and operational experience in the field of biological sciences. – Lublin, Republic of Poland, 2017. – P. 222–224.

 

5

Рожков І.М.

Лебедєва В.К.

Особливості структурно-функціональних змін соматотропних клітин аденогіпофіза  за умов тривалого фізичного навантаження

International research and practice conference «Modern methodological, innovations and operational experience in the field of biological sciences. – Lublin, Republic of Poland, 2017. – P. 247−249.

 

 

6

Рожков І.М.

Чумаченко О.Ю.

Редька  О.Г., Петренко  О.В.

Особливості впливу червоного шламу на ультраструктурну організацію кортикотропів аденогіпофіза

International research and practice conference «Modern methodological, innovations and operational experience in the field of biological sciences. – Lublin, Republic of Poland, 2017. – P. 254−257.

 

 

 

V.           Відомості про науково-дослідну роботу та інноваційну діяльність студентів, молодих учених у І півріччі 2018 р., зокрема вказати переможців наукових конкурсів, олімпіад тощо.

Студенти факультету прийняли участь та виступили з доповідями на:

1. Третій Регіональній науково-практичній студентській конференції «Актуальні проблеми спорту, фізичного виховання, здоров'я людини», Миколаїв:  Національний університет кораблебудування імені адмірала С.О. Макарова,     16-17 квітня 2018 р.    34 студента.  

2. ХІІ Всеукраїнській студентській науково-практичній конференції «Проблеми формування здорового способу життя у студентської молоді», Миколаїв: МНУ ім. В.О. Сухомлинського,  18-19 травня 2018 р. – 52 студента.

Категорія молодих вчених на факультеті представлена  викладачами:

Лебедєва В.К., наукову діяльність здійснює у рамках тематики: «Система кількісних та якісних змін стану нервової системи та опорно-рухового апарату при фізичних навантаженнях».

Славітяк О.С., наукову роботу здійснює у рамках індивідуальної науково-дослідної теми: «Удосконалення тренувального процесу спортсменів у бодібілдингу на основі оптимального застосування базових та формуючих вправ у мезоциклах підготовки» та захистив дисертаційне дослідження на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання та спорту за спеціальністю 24.00.01 – «Олімпійський і професійний спорт». Дисертація успішно  захищена 5.06.2018 р. у спеціалізованій вченій раді Національного університету фізичної культури та спорту у м. Києві.

Грохович О.М., наукова діяльність планується у рамках теми «Організаційно-методичні засади формування здорового способу життя студентської молоді засобами фізичної культури», керівник – доц. Литвиненко О.М.

Чумаченко О.Ю., наукову діяльність здійснює у рамках теми: «Вплив червоного шламу на порушення в системі гіпофіз-периферичні ендокринні залози та шляхи його корекції». Брав участь в Обласному конкурсі робіт молодих учених Миколаївської області у номінації «Природничі науки», нагороджений дипломом Департаменту освіти і науки облдержадміністрації.

Участь аспірантів та молодих вчених у міжнародних та всеукраїнських конференціях

1.Борецький Г.Г. Особливості корекції альфа-токоферолом структурних і функціональних змін кори наднирників за умов дії червоного шламу / Г.Г.Борецький // International research and practice conference «Modern methodological, innovations and operational experience in the field of biological sciences. – Lublin, Republic of Poland, 2017. – P. 222–224.

2.Лебедєва В.К. Особливості структурно-функціональних змін соматотропних клітин аденогіпофіза  за умов тривалого фізичного навантаження / В.К.Лєбедєва, І.М.Рожков // International research and practice conference «Modern methodological, innovations and operational experience in the field of biological sciences. – Lublin, Republic of Poland, 2017. – P. 247−249.

3.Чумаченко О.Ю. Особливості впливу червоного шламу на ультраструктурну організацію кортикотропів аденогіпофіза / О.Ю. Чумаченко, І.М.Рожков, О.Г.Редька, О.В.Петренко // International research and practice conference «Modern methodological, innovations and operational experience in the field of biological sciences. – Lublin, Republic of Poland, 2017. – P. 254−257.

Лелека В. М. наукову діяльність планується у рамках теми:

«Професійна компетентність вчителів предмету Захист Вітчизни».

«Теорія та практика формування патріотичної особистості майбутнього учителя з предмету «Захист Вітчизни».

Лелека В. М.: діючий регіональний науковий консультант Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, щодо обласного освітнього проекту створення військово-спортивних майданчиків для підвищення рівня ефективності занять з предметів «Фізична культура» та «Захист Вітчизни».

- голова робочої групи відповідно до наказу № 451 Міністерства освіти і науки України від 22.03.2017 р. щодо підготовки навчальної програми «Захист Вітчизни» 10-11 клас для навчальних закладів системи загальної середньої освіти (Рівень стандарт)

 

Окремі статистичні дані навести відповідно до таблиці:

Звітний період

Кількість студентів, які беруть участь у наукових дослідженнях

та відсоток від загальної кількості студентів

Кількість молодих учених, які працюють у закладі вищої освіти або науковій установі

Відсоток молодих учених, які залишаються у закладі вищої освіти або науковій установі після закінчення аспірантури

І півріччя 2018 р.

 

85/336/25%

 

5 (Чумаченко О.Ю.,

Лебедєва В.К., Славітяк О.С., Лелека В.М., Грохович О.М.)

 

100%

 

 

 

Зазначити внутрішні стимулюючі заходи та відзнаки.

 

VI.       Наукові підрозділи (лабораторії, центри тощо за науковими напрямами, зазначеними у розділі II), їх напрями діяльності, робота з замовниками(зазначити назву підрозділу, стисло описати його діяльність та результативність роботи – до 30 рядків).

Проведено анкетне опитування тренерів Миколаївської обласної комунальної дитячої юнацької спортивної школи олімпійського резерву № 1 та Миколаївської спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з легкої атлетики з метою отримання інформація про ступінь використання в роботі нормативних навчальних програм та  практичну діяльність у галузі добору та розподілу тренувальних навантажень в річному циклі на етапі підготовки до вищих досягнень.

 

VII. Наукове та науково-технічне співробітництво із закордонними організаціями (надати загальну інформацію про стан міжнародного наукового співробітництва: характеристику основних напрямів міжнародного наукового і науково-технічного співробітництва, приклади їх успішної реалізації та перспективи розвитку, зазначити, які грантові програми виконуються, на підставі яких договорів чи угод, яких результатів досягнуто).

Детальні дані щодо тематики співробітництва з зарубіжними партнерами (окремо по кожній країні) викласти за формою(тільки ті, з якими укладено договори на виконання науково-дослідних робіт або отримано гранти):

 

Країна-партнер (за алфавітом)

Установа- партнер

Тема співробітництва

Документ, в рамках якого здійснюється співробітництво,

термін його дії

Практичні результати від співробітництва

1

2

3

4

5

 

VIII.   Відомості щодо поліпшення рівня інформаційного забезпечення наукової діяльності, доступу до електронних колекцій наукової періодики та баз даних провідних наукових видавництв світу про патентно-ліцензійну діяльність (із зазначенням окремо кожної бази та відповідного трафіка).

 

ІХ. Інформація про науково-дослідні роботи, що виконуються на кафедрах у межах робочого часу викладачів (коротко зазначити тематику, зареєстровану в УкрІНТЕІ, наукових керівників, науковий результат, його значимість – до 40 рядків).

 

Тема 1. Дослідження функціонального стану спортсменів під час фізичних навантажень

Науковий керівник: канд. біол. наук, доцент Гетманцев С.В.

Науковий результат:

Запропонована методика дослідження ефекту тренувальної  дії є ефективною та адекватною для визначення фізичної якості швидкості та її складових елементів: темпу рухів, часу і швидкості одного руху, частоти рухів; а також для дослідження сили і рухливості нервових процесів, функціональної витривалості та психомоторної працездатності  спортсменів.

Проведені обстеження молодих спортсменів дозволили виявити суттєві  відмінності в досліджуваній якості швидкості, а також функціонального і психофізіологічного стану веслярів, які відрізняються за  віком, статтю,  спортивною спеціалізацією та  кваліфікацією, що дає можливість аналізувати та, відповідно, корегувати розвиток стартової реакції, дистанційної швидкості, швидкісної витривалості і всього комплексу швидкісних можливостей.

Отримані результати вимірювань характеризують потенціальні можливості для підвищення ефективності тренувального процесу і можуть бути використані для відбору та оцінки перспективності спортсменів у різних видах спорту.

Результати науково-дослідної роботи впроваджені у тренувальний процес спортивної підготовки спортсменів Вищого училища фізичної культури м. Миколаєва.

Індивідуальні експериментальні програми розподілу спеціальних тренувальних навантажень за структурними елементами річного циклу дозволили підвищити рівень  підготовленості ряду спортсменів, що брали участь в експерименті, та показати високі результати у змаганнях з веслувальних та ігрових видів спорту протягом 2017-2018 навчального року.

Отримані результати дослідження використовуються  для розробки нових і вдосконалення існуючих лекційних курсів та циклів лабораторних робіт з дисциплін «Фізіологія людини»,  «Спортивна фізіологія», «Спортивна медицина», «Лікарсько-педагогічний контроль студентів ВНЗ», «Комплексна реабілітація спортсменів» та ін.

Залучаються до досліджень за кафедральною темою студенти та магістранти факультету фізичної культури і спорту; отримані результати використовуються студентами при виконанні курсових, наукових робіт та магістерських кваліфікаційних робіт.

 

. Використання результатів у навчальному процесі (нові (оновлені) курси лекцій або їх розділи, практичні та лабораторні роботи, які створено (розроблено) на основі результатів НДР у 2018 р.

 

Тема 2. Організаційно-методичні засади формування здорового способу життя студентської молоді засобами фізичної культури

Науковий керівник: канд. пед. наук, доцент Литвиненко О. М.

Терміни виконання: початок - 01.2018, закінчення - 12.2019.

-          визначено існуючий стан проблеми формування здорового способу життя студентської молоді в умовах ВНЗ;

-          виявлено якісні показники та критерії рівнів готовності студентської молоді до формування здорового способу життя засобами фізичної культури;

-          обґрунтовано  організаційно-методичні умови формування здорового способу життя студентської молоді з використанням засобів фізичної культури;

-          розробляється теоретична модель формування здорового способу життя студентської молоді з використанням засобів фізичної культури;

-          створюються методичні рекомендації з використання засобів фізичної культури, які підвищують якість формування здорового способу життя студентської молоді.

Підготовлено до друку розділ зарубіжної колективної монографії «Технологічна культура, як складова розвитку творчої особистості вчителя фізичної культури в умовах вищого навчального закладу» (Social and economic aspects of sustainable development of regions. Monograph. Opole: The Academy of Management and Administration in Opole).

 

Тема 3. Вплив червоного шламу на порушення в системі гіпофіз-периферичні ендокринні залози та шляхи його корекції

Науковий керівник: докт. біол. наук, професор Рожков І.М .

Терміни виконання: початок - 01.2018, закінчення - 12.2020.

Результати дослідження За результатами досліджень отримано нові дані відносно структурно-функціональних змін в аденогіпофізі і щитоподібній залозі за умов дії на організм червоного шламу.

Уперше показана залежність та узгодженість змін структури і функції клітин аденогіпофіза і щитоподібної залози від тривалості дії червоного шламу у тварин різного віку.

Вперше встановлено особливості механізмів клітинної регенерації паренхіматозного і стромального компонентів аденогіпофіза і щитоподібної залози за умов дії червоного шламу.

            Результати дослідження є експериментальним зразком, що розширює уявлення про характер, динаміку і направленість розвитку адаптаційного процесу при дії червоного шламу у тварин різного віку та поглиблює існуючі знання про закономірності порушень у структурі та функції аденогіпофіза і щитоподібної залози.                  

 

Тема 4. Розробка та експериментальне обґрунтування побудови варіативних тренувальних макроциклів студентів-спортсменів в ациклічних видах спорту (легкоатлетичні стрибки, спортивні єдиноборства)

Науковий керівник: Тупєєв Ю.В., доктор філософії в галузі освіти, доцент.

            Перший етап - аналітико-діагностичний:

- аналіз науково-методичної та нормативної літератури з метою визначення стану питань з досліджуваної проблеми, обґрунтування актуальності теми, визначення завдань дослідження;

-  анкетне опитування тренерів з метою отримання інформації про ступінь використання в роботі нормативних навчальних програм та  практичну діяльність у галузі добору та розподілу тренувальних навантажень в річному циклі на етапі підготовки до вищих досягнень;

- педагогічні спостереження для уточнення даних про тренувальні навантаження спортсменів: обсяг та інтенсивність навантажень, їх зміни на протязі тренувальних циклів; добір вправ; зовнішні та внутрішні показники стомлення; тривалість та характер відпочинку між вправами;

            Очікуваний результат: визначення критеріїв для розробки експериментальних програм макроциклів в ациклічних видах спорту (легкоатлетичні стрибки, спортивні єдиноборства); накопичування та систематизація матеріалів педагогічних спостережень.

 

Тема 5. Військово-патріотичне виховання молоді в освітньо-виховному просторі університету

Науковий керівник: академік НАПН України, доктор техн. наук, професор Будак В.Д.

Керівник теми на кафедрі військової підготовки: Бахтін А.М.

Терміни виконання 3 етапу дослідження: початок – 01.2018 , закінчення – 12.2020 рік.

Результати дослідження: застосовані засоби, форми, методи, прийоми військово-патріотичного виховання студентської молоді в умовах освітньо-виховного процесу і університету;

Початок 3 етапу дослідження: продовжується робота над створенням системи військово-патріотичного виховання молоді в освітньо-виховному просторі університету

Очікуваний результат: розробка моделі системи військово-патріотичного виховання молоді в освітньо-виховному просторі університету.

Початок 3 етапу дослідження: розробка технології та моделі розвитку формування патріотичної особистості майбутнього учителя з предмету «Захист Вітчизни» в умовах освітньо-виховного простору університету.

Очікуваний результат: продовжується робота над розробленням методики формування та розвитку майбутнього учителя з предмету «Захист Вітчизни» в умовах освітньо-виховного простору університету, як патріотичної особистості.

Практична значимість роботи полягає в тому, що висунуті в ній положення дозволять активізувати процес військово-патріотичного виховання молоді, комплексно вирішувати його завдання як в процесі розвитку державності, так і в процесі підготовки молодих спеціалістів в умовах освітнього простору університету.

 

Х. Розвиток матеріально-технічної бази досліджень

Оновити дані про закупівлю за останній рік унікальних наукових приладів та обладнання іноземного або вітчизняного виробництва вартістю за формою:

 

№ з/п

Назва приладу (українською мовою та мовою оригіналу) і його марка, фірма-виробник, країна походження

Науковий(і) напрям(и) та структурний(і) підрозділ(и) для якого (яких) здійснено закупівлю

Вартість, тис. гривень

1

2

3

4

 

 

 

 

 

Декан факультету                                                       Г. Б. Жигадло


Додаток 2 до наказу МНУ імені В. О. Сухомлинського

№ 166 від 18.05.2018

 

ПОКАЗНИКИ

наукової та науково-технічної діяльності факультету фізичної культури та спорту

 

за І півріччя 2018 р.

№ з/п

Назва показника наукової

та науково-технічної діяльності закладу вищої освіти/наукової установи

І півріччя 2018 р.

1.

Підготовка наукових кадрів

 

 

Загальна чисельність аспірантів у звітному періоді, усього

1

 

з них: – з відривом від виробництва

 

 

без відриву від виробництва

1  Петренко О.В.

 

Чисельність аспірантів, прийнятих у звітному періоді

 

 

Чисельність аспірантів, які закінчили аспірантури у звітному періоді, усього

 

 

з них: – із захистом дисертації

 

 

Кількість діючих спеціалізованих вчених рад

 

 

Кількість спеціальностей у спеціалізованих вчених радах, всього

 

 

з них: – спеціальностей у докторських спеціалізованих вчених

радах

 

 

– спеціальностей у кандидатських спеціалізованих вчених

радах

 

 

Кількість захищених дисертацій у звітному періоді, усього

 

 

з них: – кандидатських дисертацій

1

 

– захищених у спеціалізованих вчених радах закладу вищої

освіти/наукової установи, усього

 

 

у тому числі: – захищених працівниками закладу вищої

освіти/наукової установи

1

 

– захищених сторонніми працівниками

 

 

– захищених у спеціалізованих вчених радах за межами закладу

вищої освіти/наукової установи, усього

1

Славітяк О.С.

 

– докторських дисертацій

 

 

– захищених у спеціалізованих вчених радах закладу вищої

освіти/наукової установи, усього

 

 

у тому числі: – захищених працівниками закладу вищої

освіти/наукової установи

 

 

– захищених сторонніми працівниками

 

 

– захищених у спеціалізованих вчених радах за межами закладу

вищої освіти/наукової установи, усього

 

 

Достроково захищені дисертації у період навчання в аспірантурі за

державним замовленням

 

 

Кількість аспірантів, які залишилися працювати у закладі вищої

освіти/науковій установі

1

Лебедєва В.К.

2.

Фінансування науково-технічної діяльності

 

 

Обсяг фінансування із загального фонду(держбюджетні теми), тис. грн.,

усього, з них:

 

 

– фундаментальних досліджень

 

 

– прикладних досліджень

 

 

– науково-технічних (експериментальних) розробок

 


№ з/п

Назва показника наукової

та науково-технічної діяльності закладу вищої освіти/наукової установи

І півріччя 2018 р.

 

– збереження наукових об'єктів, що становлять національне

надбання

 

 

– проведення міжнародних наукових заходів

 

 

– інше

 

 

Обсяг надходжень до спеціального фонду за результатами наукової та

науково-технічної діяльності, тис. грн., усього, з них:

 

 

– обсяг фінансування науково-технічних робіт за державними

цільовими програмами

 

 

– обсяг фінансування науково-технічних робіт за державним

замовленням

 

 

– обсяг фінансування наукових і науково-технічних робіт за

проектами міжнародного співробітництва (гранти, наукові проекти)

 

 

– обсяг фінансування наукових і науково-технічних робіт за

госпдоговорами

 

 

у тому числі: – міжнародними

 

 

– обсяг фінансування за надання наукових послуг

 

 

– обсяг фінансування фундаментальних досліджень, з них:

 

 

– за грантами Державного фонду фундаментальних досліджень

 

 

–надходження від надання платних послуг та виконання наукових і

науково-технічних робіт, що акумулюються на рахунках інших КПКВК

 

3.

Результативні показники виконання наукових, науково-технічних

робіт

 

 

Кількість робіт, відзначених Державною премією України в галузі науки і

техніки, Державних премій

 

 

Кількість лауреатів, всього

 

 

Кількість робіт, відзначених міжнародними нагородами, усього

 

 

Кількість наукових, науково-технічних робіт, договорів на науково-

технічні послуги, які виконувались за рахунок коштів замовників

(спец. фонд), усього

 

 

з них: – наукові, науково-технічні роботи за державними

цільовими програмами

 

 

– наукові, науково-технічні роботи за державним

замовленням

 

 

– кількість міжнародних грантів

 

 

– кількість міжнародних договорів на виконання наукових та науково-технічних робіт

 

 

– наукові, науково-технічні роботи за госпдоговорами

 

 

у тому числі: – міжнародними

 

 

Кількість наукових і науково-технічних робіт, які виконувались в межах

кафедральної тематики:

5

 

з них: – зареєстрованих в УкрІНТЕІ

5

 

Кількість завершених наукових, науково-технічних робіт за рахунок

коштів загального фонду державного бюджету у звітному періоді, усього, в тому числі:

 

 

– фундаментальні дослідження

 

 

– прикладні дослідження

 

 

– прикладні розробки

 

 

Кількість завершених наукових, науково-технічних робіт, договорів на

науково-технічні послуги, які виконувались за рахунок коштів

замовників, усього

 

 

з них: – наукові, науково-технічні роботи за державними

цільовими програмами

 


№ з/п

Назва показника наукової

та науково-технічної діяльності закладу вищої освіти/наукової установи

І півріччя 2018 р.

 

– наукові, науково-технічні роботи за державним

замовленням

 

 

– наукові, науково-технічні роботи за проектами

міжнародного співробітництва (гранти, наукові проекти)

 

 

– наукові, науково-технічні роботи за госпдоговорами

 

 

у тому числі: – міжнародними

 

 

– фундаментальні дослідження, з них:

 

 

– за грантами Державного фонду фундаментальних

досліджень

 

 

– інше, з них:

 

 

– договори на наукові та науково-технічні послуги

 

 

Кількість закінчених наукових і науково-технічних робіт, які

виконувались в межах кафедральної тематики:

 

 

з них: – зареєстрованих в УкрІНТЕІ

 

 

Кількість проведених наукових заходів (семінарів, конференцій,

симпозіумів), всього

4

 

– з них: всеукраїнських

3

 

– міжнародних, всього

 

 

Взято участь у виставках, всього

 

 

з них: – у національних

 

 

– у міжнародних

 

 

Кількість угод про науково-технічне співробітництво із зарубіжними

закладами вищої освіти/науковими установами, установами, організаціями

 

 

Створено науково-технічної продукції НТП (видів виробів), усього, в тому числі:

 

 

" – нової техніки

 

 

" – нових технологій

 

 

" – нових матеріалів

 

 

" – сортів рослин та порід тварин

 

 

" – методів, теорій

 

 

" – інше*(із зазначенням позицій)

1

 

Впроваджено НТП у виробництво, створеної у відповідні періоди, усього одиниць, у тому числі:

 

 

" – нової техніки

 

 

" – нових технологій

 

 

" – нових матеріалів

 

 

" – сортів рослин та порід тварин

 

 

" – методів, теорій

 

 

" – інше*(із зазначенням позицій)

 

 

Впроваджено НТП у освітній процес, створеної у відповідні періоди, усього одиниць, у тому числі:

 

 

" – нової техніки

 

 

" – нових технологій

 

 

" – нових матеріалів

 

 

" – сортів рослин та порід тварин

 

 

" – методів, теорій

 

 

" – інше*(із зазначенням позицій) Акти впровадження за межами ЗВО

1

4.

Наукові праці

 

 

Опубліковано монографій

1 (подано до друку)

 

Усього одиниць монографій в Україні

 


№ з/п

Назва показника наукової

та науково-технічної діяльності закладу вищої освіти/наукової установи

І півріччя 2018 р.

 

Усього одиниць монографій за кордоном

 

 

Опубліковано підручників, навчальних посібників

4

 

Кількість публікацій (статей)

19

 

Усього одиниць, опублікованих в Україні

13

 

Усього одиниць, опублікованих за кордоном

6

 

Опублікованих у міжнародній наукометричній базі даних Scopus

 

 

Опублікованих у міжнародній наукометричній базі даних Web of Science

 

 

Опублікованих у міжнародній наукометричній базі даних для соціо-

гуманітарних наук Copernicus

5

 

Кількість цитувань у виданнях, що входять до наукометричної бази даних

Scopus

 

 

Кількість цитувань у виданнях, що входять до наукометричної бази

даних Web of Science

 

 

Кількість цитувань у виданнях, що входять до наукометричної бази даних

для соціо-гуманітарних наук Copernicus

 

 

В інших наукометричних базах даних (крім РИНЦ)

 

5.

Інноваційна спрямованість результатів наукових, науково-технічних

робіт

 

 

Подано заявок на видачу охоронних документів, усього одиниць, в тому

числі:

 

 

" – в Україні, з них:

1

 

авторських свідоцтв

1

 

" – за кордоном, з них:

 

 

патентів на винаходи

 

 

Отримано охоронних документів, усього одиниць, в тому числі:

 

 

" – в Україні, з них:

 

 

патентів на винаходи

 

 

" – за кордоном, з них:

 

 

– патентів на винаходи

 

 

– відкриття

 

 

Кількість проданих ліцензій,

 

 

- усього одиниць

 

 

- отриманих коштів від продажу (тис. грн.)

 

 

Кількість «ноу-хау», переданих замовнику

 

6.

Інноваційна інфраструктура

 

 

Кількість елементів інноваційної інфраструктури, створених за звітній

період, усього одиниць, з них:

 

 

– бізнес-інкубатори

 

 

– технопарки

 

 

– наукові парки

 

 

– навчально-наукові виробничі комплекси

 

 

– інше (із зазначенням позицій)

 

7.

Наукова робота студентів

 

 

Кількість студентів, які брали участь у виконанні НДДКР, усього осіб, з

них:

 

 

Кількість студентів – учасників Всеукраїнських та міжнародних конкурсів

студентських НДР, з них:

 

 

– переможці Всеукраїнських конкурсів студентських НДР

 

 

–переможці міжнародних конкурсів студентських НДР

 

 

Кількість опублікованих статей за участю студентів, усього, з них:

86

 

– самостійно

86


№ з/п

Назва показника наукової

та науково-технічної діяльності закладу вищої освіти/наукової установи

І півріччя 2018 р.

 

Кількість студентів, які одержували стипендії Президента України

1

8.

Молоді вчені закладу вищої освіти та наукової установи (до 35 років)

 

 

Чисельність молодих учених :

5

 

– доктори наук

 

 

– кандидати наук

2

 

– аспіранти

 

 

– докторанти

 

 

– без ступеня, не включаючи аспірантів

3

 

Кількість науковців, що отримували премії, з них:

 

 

– гранти Президента України для підтримки наукових досліджень

молодих вчених

 

 

– гранти Президента України докторам наук для здійснення

наукових досліджень

 

 

– щорічні гранти Президента України для обдарованої молоді

 

 

– щорічні премії Президента України для молодих учених

 

 

– премії Верховної Ради України найталановитішим молодим

ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень науково- технічних розробок

 

 

– премія Кабінету Міністрів України за особливі досягнення

молоді у розбудові України

 

 

– стипендії Верховної Ради України

 

 

– стипендії Кабінету Міністрів України для молодих учених

 

 

Кількість наукових праць, за участю молодих вчених

 

 

Опубліковано монографій, з них:

1

 

– за кордоном

 

 

Опубліковано підручників, навчальних посібників

2

 

Кількість публікацій (статей), усього одиниць, з них:

1

 

– статей у зарубіжних виданнях, в тому числі:

2

 

– у міжнародній науковометричній базі даних Scopus

 

 

Web of Science

 

 

для соціо-гуманітарних наук Copernicus

 

 

Кількість цитувань у виданнях, що входять до науково-метричних баз

даних Scopus

 

 

Web of Science

 

 

для соціо-гуманітарних наук Copernicus

 

 

Подано проектів наукових робіт та науково-технічних (експериментальних) розробок на конкурс молодих учених, з них:

1

 

– кількість проектів, що стали переможцями

 

 

Молоді вчені закладу вищої освіти або наукової установи, які є експертами у Експертній раді МОН або інших дорадчих органах

 

 

 

 

 

Декан факультету                                                                Г. Б. Жигадло

 


Додаток 3 до наказу МНУ імені В. О. Сухомлинського

№ 166 від 18.05.2018

 

 

ПУБЛІКАЦІЇ

науково-педагогічних працівників факультету фізичної культури та спорту у І півріччі 2018 р.

 

1.      Публікації у наукометричних базах Scopus та Web of Science

за І півріччя 2018 р.

 

 

ПІБ

ID

Scopus(за наявності)

ID

WoS

Індекс Гірша

Scopus

Індекс Гірша

WoS

Назва статті

Реквізити публікації

Назва науком.бази

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.      Наукові праці НПП за І півріччя 2018 р.

 

 

 

 

№ п/п

 

 

Назва

 

 

ПІБ НПП

Вихідні данні (назва, місто видання, видавництво, рік,

 СТОРІНКИ)

згідно вимог ВАК України

Обсяг, др. арк. (40

тис.знаків, 22

сторінки = 1 др.арк.)

 

Наявність грифа МОН

України (ВАК)

 

 

Співавтори

Монографії

1

Морфофункціональна організація ендокринної системи за умов інтоксикації та її корекції фізичним навантаженням

Чумаченко О.Ю.

 

Морфофункціональна організація ендокринної системи за умов інтоксикації та її корекції фізичним навантаженням, − Миколаїв: МНУ, 2018. – 190 с. (подано до друку)

8,6

 

Рожков І.М., Редька О.Г

Підручники

Навчальні посібники

1

Анатомія людини (Основи остеології)

Чумаченко О.Ю.

 

Анатомія людини (Основи остеології): Навчальний посібник / За ред. О.Ю. Чумаченко. - Миколаїв: Вид-во МНУ ім. В.О.Сухомлинського, 2018. – 141 с.(подано до друку)

6,4

 

Рожков І.М., Редька О.Г

2

Функціональні характеристики організму людини

Гетманцев С.В.

Навчальний посібник. –

Миколаїв, НУК, 2017.

Рекомендовано Вченою радою НУК (протокол

№ 4 від 28.12.2017 р.)

12,4

 

Богуш В.Л.,

Богатирьов К.О.,

Резніченко О.І.

 

3

Оздоровча ходьба та біг

Демидова І.В.

 

Оздоровча ходьба та біг: Навчальний посібник /І.В. Демидова, Н.І. Макух, О.В. Демидова, В.М.Лелека// - Миколаїв: ПП «РАЛ-поліграфія 2018 р. – 146 с.   (подано до друку)

6,6

 

Макух Н.І.,

Демидова О.В.,

Лелека В.М.

4

«Захист Вітчизни» (Основи медичних знань) 10 клас

Лелека В.М.,

Підручник «Захист Вітчизни» (Основи медичних знань) 10 клас. Харків Вид-во: Ранок 2018 (подано до друку)

 

ВАК

Бахтін А.М., ВинограденкоЕ.В.

Cтатті у наукометричній базі Index Copernicus

1

Сопоставительный анализ биокинематической структуры техники переворота с захватом двух рук сбоку борцов вольного стиля различной квалификации

Тупеев Ю.В.

Proceedings of the

International Scientific and Practical Conference "International Trends in Science and Technology"

April 30, 2018

International academy journal

Web of Scholar ISSN 2518-167X

Poland, Warsaw: RS Global Sp. z O.O.

5(23), Vol.2, May 2018,

стор. 39-43

0,5

 

Тихомиров А.И.,

Усатюк Г.Ф., Козубенко А.С.

2

Инновационные методы изучения биомеханики в ациклических видах спорта

Тихомиров А.И.

 

II International Scientific and Practical Conference "International Trends in Science and Technology"

May 31, 2018

International academy journal

World Science p-ISSN – 2413-1032

Poland, Warsaw: RS Global Sp. z O.O.

(стаття прийнята до публікації)

0,5

 

Тупеев Ю.В., Усатюк Г.Ф., Козубенко А.С.

3

Показатели быстроты движений у юношей в гребле на байдарках

 

Гетманцев С.В.

Слобожанський науково-

спортивний вісник: наук.-

теорет. журн. – Харків:

ХДАФК, 2018. – № 1 (63). – С.7-14

(Фахове видання,

наукометрична база

Index Copernicus)

 

1,0

 

Богуш В.Л.,

Богатырев К.А.,

Вертелецкий О.И.

Кувалдина О.В., Яцунский Е. А.

 

4

Сравнительная характеристика

физического качества быстроты у юношей

в гребле академической и на байдарках

 

Гетманцев С.В.

Спортивний вісник Придніпровя, 2018, № 1. – С. 6-13

(Фахове видання, наукометрична база

Index Copernicus)

 

1,0

 

Богуш Владимир, Яцунский 

Александр,

Смирнова Ирина, Веселова Ирина

5

Фізична культура як засіб формування здорового способу життя студентської молоді у вищому навчальному закладі

Литвиненко

О.М.

Видавництво «Молодий вчений»  Україна,               м. Херсон. – С. 283-287.

 

0.1

 

Борецька Н.О.,

Адаменко О.О.

Статті у фахових виданнях

1

Використання рекреаційно-спелеотерапевтичних ресурсів України

Тіхоміров А.І.

 

ХІ міжнародна науково-практична конференція «Проблеми активізації рекреаційно-оздоровчої діяльності населення»

Львів: ТзОВ НВФ «Українські технології», 2018.– С.293-297

0,2

гриф МОН України

Усатюк Г.Ф.,

Козубенко О.С.

2

Актуальні проблеми навчально-тренувального процесу в підготовці стрибунів у висоту

Бірюк С.В.

 Спортивний вісник Придніпров’я, Дніпропетровський державний інститут фізичної культури та спорту. (подано до друку)

0,3

гриф МОН України

Демидова І.В., Демидова О.В., Макух Н.І.

3

Характер змін показників складу тіла юнаків у процесі занять фітнесом залежно від тривалості періодів навантаження та відновлення

Славітяк О.С.

Український журнал медицини, біології та спорту. – Том 3, № 2 (11). – 2018. – 290 с. – С. 265-270 (Фахове видання України, CrossRef, Research Bib, Google Scholar, Scientific Indexing Services (SIS), International Innovative Impact Factor (IIJIF))

 

 

 

 

0,2

 

О. В. Дубачинський

А. І. Боднар,

О. В. Петренко,

Т. С. Гармак,

А. Ю. Царина,

А. В. Юрченко

4

Технологічна культура, як складова розвитку творчої особистості вчителя фізичної культури в умовах вищого навчального закладу ї

Литвиненко О.М.

Social and economic aspects of sustainable development of regions. Monograph. Opole: The Academy of Management and Administration in Opole, 2018; ISBN 978-83-62683-52-9; pp. 398, Р.252-258                         Міжнародна колективна монографія

 

0,1

 

Адаменко  О.О., Борецька Н.О.

5

Показатели функционального состояния спортсменов 15-16 лет в разных видах спорта

 

Гетманцев С.В.

Вісник Чернігівського нац. пед. ун-ту. Випуск 152.

Том II. Чернігів, 2018. –

276 с. – С. 140-147

(Фахове видання)

1,0

 

Богуш В.Л.,

Кувалдина О.В.,

Чумак М.Ю.

 

6

Військово-патріотичне виховання учнів та студентської молоді, формування української національної ідеї-основа нової концепції освітньої концепції України

Андрійченко Г.І.

Науковий вісник Миколаївського національного університету  імені В. О. Сухомлинського. Педагогічні науки: зб. наук. пр. /– № 4 (59), грудень 2017. – Миколаїв: МНУ імені В.О. Сухомлинського, 2017. – 571 с. – С.13-17.

0,1

 

Кучерина С.

7

Проблеми правового виховання та правової культури молоді України.

Бугаєвський І.В.

Науковий вісник Миколаївського національного університету  імені В. О. Сухомлинського. Педагогічні науки: зб. наук. / – № 4 (59), грудень 2017. – Миколаїв: МНУ імені В.О. Сухомлинського, 2017. – 571 с. – С.68-73.

0,2

 

Товстопят М.

8

Історичний генезис ідеї військово-патріотичного виховання молоді в українському суспільстві.

Туртаєв Ю.В.

Науковий вісник Миколаївського національного університету  імені В. О. Сухомлинського. Педагогічні науки: зб. наук. пр. /– № 4(59), грудень 2017. – Миколаїв: МНУ імені В.О. Сухомлинського, 2017. – 571 с. – С.518-522.

0,2

 

Ольшанський С.

 

Навчальні та навчально-методичні посібники

1

Індивідуальне тренування студентів з баскетболу

Кулаков Ю.Є.

навчально-методичний посібник (подано до друку)

 

 

Вертелецький О.І.

2

Самостійна робота з футболу

Богатир В.Г.

методичні рекомендації до самостійної роботи студентів І курсу денної та заочної форм навчання (подано до друку)

 

 

 

3

Розвиток грудних м’язів

Славітяк О.С.

інструкторсько-методичні розробки (подано до друку)

 

 

 

4

Захист Вітчизни. 10 клас: робочий зошит

Лелека В.М.

Захист Вітчизни. 10 клас: робочий зошит. - Харків Вид-во: Ранок 2018 (подано до друку)

 

 

 

5

Захист Вітчизни Основи медичних знань. 10 клас: робочий зошит

Лелека В.М.

Захист Вітчизни Основи медичних знань. 10 клас: робочий зошит. - Харків Вид-во: Ранок 2018 (подано до друку)

 

 

 

6

Захист Вітчизни. Основи медичних знань. 10 клас: розробки уроків

Лелека В.М.

Захист Вітчизни. Основи медичних знань. 10 клас: розробки уроків. - Харків Вид-во: Ранок 2018 (подано до друку)

 

 

 

7

Захист Вітчизни. Основи медичних знань. 10 клас: розробки уроків

Лелека В.М.

Захист Вітчизни. Основи медичних знань. 10 клас: розробки уроків - Харків Вид-во: Ранок 2018 (подано до друку)

 

 

 

                                        


3.   Винахідницька та раціоналізаторська робота викладачів факультету/інституту (патенти, авторські свідоцтва) за І півріччя 2018 р.

 

з/п

Автор

Назва роботи

Номер

реєстрації

Місце

реєстрації

1

Чумаченко О.Ю.

авторське свідоцтво

Монографія   «Структурно-функціональні зміни в системі епіфіз-проміжна частка гіпофіза в умовах тривалої дії нітратів та її корекції»

№ 78652

Міністерство Економічного Розвитку і Торгівлі України

 

 

4.         Проведення на базі факультету/інституту наукових та науково-методичних конференцій і семінарів міжнародного, всеукраїнського, регіонального, міжвузівського, університетського рівня (викладацькі, студентські)

 

Назва конференції

семінару

Дата проведення

Місце проведення

Кількість учасників

кафедри

Кількість студентів

Статус (міжнародна,

всеукраїнська…)

Викладацька, студентська

 

Всеукраїнські конференції

Проблеми формування здорового способу життя у студентської молоді

18-19 травня

2018 р.

МНУ ім. В.О.Сухомлинського  факультет фізичної культури та спорту кафедра ТМФК (НК 4, ауд. 101)

14

80

ХІІ Всеукраїнська науково-практична конференція

студентська

 Медико-біологічні проблеми фізичної культури, спорту та здоров’я людини

22-23 грудня 2017 р.

МНУ ім. В.О.Сухомлинського  факультет фізичної культури та спорту кафедра ТМФК        (НК 4, ауд. 101)

14

 

XVIІІ Всеукраїнська науково-практична конференція

викладацька

Кузня захисників України

28 квітня

2018

МНУ ім. В.О.Сухомлинського  факультет фізичної культури та спорту кафедра військової підготовки

12

20

Всеукраїнська науково-практична конференція

викладацька

Регіональні, міжвузівські конференції

Специфіка структури річного макроциклу в ациклічних видах спорту

16 травня 2018

кафедра спорту корпус 4 ауд.107

11

8

вузівська

викладацька,



Додаток 4 до наказу МНУ імені В. О. Сухомлинського

№ 166 від 18.05.2018

 

Секція (номер, назва)                                                                                                                      

 

АНОТОВАНИЙ ЗВІТ

за завершеним фундаментальним/прикладним науковим дослідженням, виконання якого здійснювалось у                                      роках

Назва


 

Керівник роботи:                                                                                                                                                                                                                                                   Номер державної реєстрації:                                                                                                            Назва пріоритетного тематичного напряму організації-виконавця                                                       


Строки виконання: початок -                , закінчення -                   .

1.  КОРОТКИЙ ЗМІСТ ЗАПИТУ (до 40 рядків тексту):

1.1.  Проблема, на вирішення якої було спрямовано дослідження, обґрунтування щодо актуальності.

1.2.  Об'єкт і предмет дослідження.

1.3.  Мета і основні завдання дослідження.

2.  ОПИС ПРОЦЕСУ НАУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ (до 50 рядків тексту):

2.1.  Описати підходи щодо проведення досліджень, визначити, у чому полягає їх новизна.

2.2.  Розкрити основні ідеї дослідження, яким чином вони втілювались.

2.3.  Навести основні гіпотези, які лягли в основу дослідження, як вони підтверджувались або спростовувались, перетворювались на теорію чи концепцію.

2.4.  Представити нові або оновлені методи та засоби, методику та методологію досліджень, що створені авторами у ході виконання роботи; обґрунтувати, чим вони відрізняються від наявних.

2.5.  Описати особливості структури та складових проведення дослідження.

 

3.  ОДЕРЖАНІ НАУКОВІ РЕЗУЛЬТАТИ (до 100 рядків тексту)

3.1.  Результати етапів відобразити у таблиці:

 

Таблиця 1

Номер етапу,

строки

Назва етапу згідно з

Планом

Заплановані результати

Отримані результати

1.з        по        

 

 

 

 

3.2.  Визначити, чи одержане нове знання та нове розуміння предмету дослідження, і сформулювати, у чому саме вони полягають. Розкрити зміст одержаного знання у вигляді детального представлення нових положень, суджень. Докладно розкрити форми одержаних результатів – навести описи теорій, концепцій, закономірностей, моделей, властивостей, механізмів які створено, змінено та/або доповнено у роботі.

3.3.  Визначити, які із результатів і як само були науково обґрунтовані та доведені, як вони пов'язані із закономірностями організації та розвитку природи, суспільства людини, їх


взаємозв’язків. Чи є одержані результати достатньо надійними для різних контекстів застосування та використання.

3.4.  Довести наукову новизну результатів на основі їх змістовного порівняння з існуючими аналогами у світовій науці, посилаючись на конкретні публікації. Список цих публікацій навести у Додатку 1. Довести переваги отриманих наукових результатів над аналогами, розмежуватись із суміжними науковими напрацюваннями світової спільноти вчених.

 

4.  ПРАКТИЧНА ЦІННІСТЬ РЕЗУЛЬТАТІВ (до 50 рядків)

4.1.  Обґрунтувати цінність результатів для світової та вітчизняної науки та для продовження фундаментальних та/або прикладних досліджень.

4.2.Довести цінність результатів для підготовки фахівців у системі освіти, зокрема вищої кваліфікації. Відокремити використання очікуваних результатів від науково-методичних завдань, що виконуються викладачами у межах їх основної педагогічної діяльності.

4.3. Описати результати впроваджень результатів роботи у виробництво.

5.  ОСНОВНІ ПОКАЗНИКИ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛІДЖЕННЯ ЗА ТЕМОЮ

 

5.1.  Перелік опублікованих за темою статей в журналах, що індексуються БД Scopus та/або Web of Science Core Collection (WoS) (або Index Сореrnicus для соціо-гуманітарних наук) (окремо за кожною наукометричною базою)

Таблиця 2

Повні дані про статті з веб-адресою електронної версії; підкреслити

прізвища авторів, які належать до списку виконавців

Наукометр.

база даних

1

 

 

 

5.2.  Перелік опублікованих за темою англомовних статей та тез доповідей у матеріалах міжнародних конференцій, що індексуються БД Scopus або WoS (або Index Сореrnicus для соціо-гуманітарних наук) (окремо за кожною наукометричною базою)

 

Таблиця 3

Повні дані про статті та тези доповідей з веб-адресою електронної

версії; підкреслити прізвища авторів, які належать до списку виконавців

Наукометр. база даних

1

 

 

 

5.3.  Перелік опублікованих за темою статей, у журналах що входять до переліку фахових видань України, а також статей у закордонних журналах, які не увійшли до п.5.1 і 5.2 та охоронних документів на об’єкти права інтелектуальної власності

Таблиця 4

Повні дані про статті з веб-адресою електронної версії, або вихідні дані про охоронні

документи; підкреслити прізвища авторів, які належать до списку виконавців

1

 

 

 

5.4.  Перелік опублікованих за темою монографій

Таблиця 5

Повні дані про монографії ;

підкреслити прізвища авторів, які належать до списку виконавців

1

 

 

5.5.  Перелік опублікованих за темою проекту підручників, навчальних посібників, словників, довідників

Таблиця 6

Повні дані про підручники, навчальні посібники, словники, довідників;


 

підкреслити прізвища авторів, які належать до списку виконавців

1

 

 

5.6.  Перелік захищених докторських і кандидатських (доктора філософії) дисертацій виконавцями проекту

Таблиця 7

Повні дані про дисертації

1

 

 

5.7.  Кількість грантів, за якими працювали виконавці, що фінансувались закордонними організаціями (з відповідним підтвердженням від закладу вищої освіти (наукової установи), посиланням на сайт грантового проекту або офіційним листом від грантодавця)

 

Таблиця 8

ПІБ виконавців

Назва гранту

Фінансування,

тис. грн

1

 

 

 

 

 

Керівник роботи

ПІБ:                                                         

Підпис, дата:                                          

Проректор (заступник директора) з наукової роботи

ПІБ:                                                                   

Підпис, дата:                                          

 

МП