6 квітня – Міжнародний день спорту

“Рятівною силою на нашому світі є спорт – над ним як і раніше розвівається прапор оптимізму, тут дотримують правила і поважають противника незалежно від того, на чиїй стороні перемога”

Джон Голсуорсі, англійський письменник,

лауреат Нобелівської премії

Сьогодні у світі відзначається Міжнародний день спорту на благо розвитку та миру (International Day of Sport for Development and Peace). Це порівняно нове свято в календарі міжнародних та всесвітніх дат, що було започатковано у 2013 році Організацією Об’єднаних Націй разом з Міжнародним Олімпійським Комітетом. 23 серпня 2013 р. Генеральна Асамблея ООН одноголосно ухвалила резолюцію, якою зазначалося, що “здоровий спосіб життя, фізична та інтелектуальна активність – запорука загального процвітання й добробуту”. Спорт є потужним інструментом зміцнення соціальних зв’язків і мереж. Спорт як універсальна мова може стати потужним інструментом сприяння миру, терпимості та взаєморозуміння, об’єднуючи людей через кордони, культури й релігії. Його цінності, такі як робота в команді, справедливість, дисципліна, повага до супротивника і правилам гри, розуміються в усьому світі та можуть бути використані в просуванні солідарності, соціальної згуртованості та мирного співіснування. 

Відомо, що на сьогодні майже два мільярди людей у світі є недостатньо фізично активними. Фізично активні діти на 15% частіше вступають до вишів, а фізично активні підлітки менш схильні до куріння, вживання наркотиків, ризикованої сексуальної поведінки і як результат – ранньої небажаної вагітності. У дитини з активними мамою і татом у два рази більше шансів вирости теж активною людиною. Недостатня фізична активність є причиною 6% усіх випадків захворювань серцево-судинної системи, 7% випадків захворювань цукровим діабетом 2-го типу і 10% випадків раку грудей і раку товстої кишки. Інвестиції в спорт, включно з часом, обладнанням і приміщенням, втричі більш рентабельні, ніж затрати, пов’язанні з медичним обслуговуванням.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує кожній людині присвячувати заняттям спортом і фізкультури 150 хвилин в тиждень при помірному навантаженні або 75 хвилин в тиждень при інтенсивному навантаженні

Здоровий спосіб життя, фізична та інтелектуальна активність є запорукою нашого загального процвітання і добробуту!