Міжнародний день студентів

Щиро вітаємо Вас зі святом!

День студента 17 листопада встановлений в Україні указом президента від 16 червня 1999 року.

17 листопада називають також днем міжнародної солідарності студентів.

День студентів встановлений 17 листопада 1946 року на Всесвітньому конгресі студентів, що відбувся в Празі, на згадку про чеських студентів-патріотів.

Як святкують День студента у країнах світу?

Англійський Оксфорд з першої хвилини дає своїм студентам відчути себе особливими. У День студента вони вдягаються в чорну магістерську жилетку, їм дарують білі метелики і розповідають про ті перспективи, які чекають їх після випуску.

Фіни святкують День студента зовсім по-особливому. Вони влаштовують незвичайні ярмарки, на яких не можна розплатитися грошима, тут діє тільки бартер. Також на територіях університетів для студентів влаштовують безліч розважальних ігор, таких як гонки, перетягування каната та багато іншого. Наприкінці вечора студенти влаштовують карнавал і конкурси.

США – багатонаціональна країна, і університетських традицій там також безліч. Навіть День студента вони відзначають свій у кожному вузі. Найяскравішим з них за традицією є Гарвард. Театралізоване шоу під назвою Hasty Pudding є чи не наймасштабнішим з усіх. Взагалі Hasty Pudding – це така страва, яка традиційно є на зборах студради ще з 1795 року. Найяскравішим моментом у святкуванні Дня студентів в Гарварді є костюмований парад, в якому і чоловічі і жіночі ролі грають чоловіки.

Політехнео – День студентів Греції

17 листопада відзначається студентське свято Політехнео, що є роковинами студентських, жорстко придушених військовими протестів 1973 проти військової хунти “чорних полковників”. Сотні студентів були арештовані, 24 особи вбито, понад тисячу поранено, хоча, за офіційними даними, жертв не було взагалі. Після відновлення демократичного уряду жертв Політехніона проголосили мучениками. Цього дня тисячі людей традиційно приносять вінки до могил і пам’ятників учасників тих подій. Студенти влаштовують мітинги і демонстрації, метою яких є захист демократичних прав і свобод.

День студента в Португалії

У Порто і Коїмбрі в травні проходить велике студентське свято Кейма, яке супроводжується спалюванням стрічок. Кейма починається опівночі гучним загальностудентським співом серенад біля пам’ятника одному з португальських королів. У міському парку виступають місцеві і приїжджі музичні групи. Кульмінація свята – студентська хода  через все місто. Студенти кожного вишу одягають власну уніформу, всі учасники тримають у руках папки зі “своїми” стрічками і рухаються поряд із прикрашеною яскравими пап’є-маше вантажною машиною. В кузові сидять випускники, а першокурсники повзуть на колінах услід по бруківці. На стадіоні проходить церковна служба, а потім урочисто спалюються стрічки кожного університету.

Студентські свята Бельгії

Тут студенти раді будь-яким студентським святам. Успішне закінчення сесії – гарний привід для зустрічей друзів. У Бельгії люблять збиратися компанії давніх знайомих, найчастіше по 7-8 осіб. Найпопулярніше місце проведення свят – бари. На відміну від наших студентів, бельгійці не дуже полюбляють співати, зате люблять послухати сучасну музику.

День студента Болгарії

Студентська молодь у Болгарії відзначає своє свято 8 грудня. Ця дата пов’язана з історією Софійського університету імені Климента Охридського. У 1903 році, коли Софійський університет (СУ) був єдиним у Болгарії вищим навчальним закладом, академічна рада при СУ вирішила оголосити 8 грудня (20 листопада) 1903 року патронним святом університету. За церковним календарем саме тоді відзначався день святого Климента Охридського.

Після 1944 року відзначення  студентського свята перенесли  на 17 листопада (Міжнародний день студентів). Але в 1962 році, з нагоди 80-річчя Софійського університету, святу повернули стару дату.
Цього дня вищі навчальні заклади по всій Болгарії закриті, і студенти відзначають своє свято в гучних компаніях.

День студента в Україні

Відзначимо, що студенти деяких вищих навчальних закладів мають власні традиції. Наприклад, у студентів Києво-Могилянської академії 17 листопада прийнято мити пам’ятник Григорію Сковороді на Контрактовій площі. Вони вірять в те, що тоді зможуть успішно здати сесію. А у Львові студенти університету ім. Франко в цей день надягають пам’ятник письменника перед вузом в спеціальну мантію.